Participatieve workshops
Aan de hand van een reeks participatieve workshops hebben meer dan dertig deelnemers een verzameling beelden gecreëerd die verschillende perspectieven op duurzaam waterbeheer weerspiegelen, met de Dijlevallei als ontmoetingsplaats voor dialoog en samenwerking.
Water verhalen
In de lente en zomer van 2024 brachten meer dan dertig creatieve natuurliefhebbers van nabij en ver hun persoonlijke ervaringen en verhalen over water en droogte naar voren tijdens workshops, geleid door ontwerper Annelys de Vet en Leen Maes van de Natuuracademie.
Wandelingen
Tijdens wandelingen door de prachtige Dijlevallei, met interventies in de Doode Bemde en het Wijgmaalbroek, deelden de deelnemers hun inzichten en reflecties.
Verbeelding
Ondersteund door diverse artistieke interventies zijn verschillende visies op waterinfrastructuren beeldend met elkaar verbonden, vanuit zowel lokaal als internationaal perspectief.
Waterbiografiën
Deelnemers creëerden aquarellen met water uit de Dijle, maakten droge landschappen met verzamelde bladeren en herbariums, en verwoorden hoe water hun leven heeft gevormd in persoonlijke waterbiografieën.
Discours
Deze werken tezamen bieden zowel intieme, doorleefde als diepgaande inzichten in de interlokale uitdagingen van waterbeheer, om zo bij te dragen aan een meer cultureel inclusief en visueel rijker discours over droogte, overstromingen en klimaatverandering.
De aanpak
Deelnemers zijn uitgenodigd voor drie workshop georganiseerd op verschillende locaties, zoals Natuurgebied de Doode Bemde (1 juni), de Nomade en Abdij van Vlierbeek (10 juni), Zoet Water (21 Juni) en Wijgmaalbroek (29 Juni en 28 September). Elke bijeenkomst startte met een begeleide wandeling, waarna de deelnemers gevraagd werden hun inzichten rond waterbeheer beeldend te delen.
Vraag I
Waterbiografie
Schrijf op hoe water jouw leven heeft gevormd.
Vraag II
Waterinfrastructuur
Vertel over een specifieke waterinfrastructuur waar je ervaring mee hebt, die je tekent om het systeem aan een ander toe te lichten
Vraag III
Natte landschappen
Vang samen water in een blikje, zoek een locatie,
met een ‘nat’ detail en maak daarvan een aquarel. Geef de tekening een titel en deel je observatie met de anderen.
Vraag IV
Droge landschappen
Verzamel blaadjes en bloemen, en verbeeld daarmee een droog landschap welke we samenpersen in een herbarium. Geef de collage een titel en licht toe wat we zien.
Vraag V
Glossarium
Wat is het eerste woord dat in je opkomt als je aan water denkt? Vertel.