Annelys de Vet
Opgegroeid in de jaren 70 in Nederland stelde ontwerper Annelys de Vet nooit vragen bij de alomtegenwoordigheid van water.
In het weekend reed ze met haar ouders naar het strand, waar ze met schepnetjes verse garnaaltjes viste, en aan de hoeveelheid kwallen kon aflezen welke windrichting er was. Op zonnige middagen fietste ze naar nabijgelegen plassen en meren om urenlang te zwemmen. Op surfplanken en met bootjes werd over het IJsselmeer gevaren, en wanneer het ook maar kon, dook De Vet van een kade of reling. Iedereen in haar omgeving leerde op heel jonge leeftijd zwemmen, ondersteund door de zemlessen aan zo goed als alle basisscholen. En ‘s winters werd er niet gezwommen maar nodigden de bevroren kanalen en sloten uit tot lange, memorabele schaatstochten.
Toen De Vet in 2007 naar Brussel verhuisde, groeide er onvoorzien een existentieel gemis. Waar waren de meertjes om in te zwemmen? Waarom mag er alleen onder strikte regels in de toch al zo schaarse wateren gezwommen worden? Waarom is dat plezier niet overal mogelijk? Waarom moet het met te veel mensen op een klein strandje, beperkt door oranje drijvers? Waar komt de angst vandaan om in de zee te zwemmen; zijn de regels niet al op jonge leeftijd geleerd? En wat schaatsen betreft, waarom bepaalt in België de overheid of het ijs dik genoeg is, en niet het gezond verstand? En waarom moet de politie tussenkomen als men zelf verantwoordelijkheid neemt?
Deze culturele verschillen boden De Vet nieuwe inzichten over onze individuele en maatschappelijke relatie met openbaar water. Als we op jonge leeftijd geen bewuste observatie en band met water ontwikkelen, is het moeilijker om later zelf verantwoordelijkheid te nemen.Die relatie geeft ons kennis, maakt ons gevoelig, doet ons zien, voelen en weten.
Het is dit soort kennis die De Vet hoopt te (her)activeren als initiator van het project ‘Stemmen uit de Droogte’, samen met de diverse deelnemers. Door middel van heel diverse uitwisselingen en visuele interventies, heeft ze getracht onze relatie met water verder uit te diepen en deelbaar te maken.