Ernst Gulcher
Natuurfotograaf Ernst Gulcher groeide op in de Nederlandse havenstad Rotterdam, gelegen aan een grote rivier en lager dan de zeespiegel. Hij stamt af van een familie van enthousiaste zeilers, waar zwemmen en schaatsen onderdeel van het DNA zijn. Overstromingen vormden geen uitzondering in zijn jeugd, en regelmatig viel hij per ongeluk in het water.
Sinds Gulcher zich in Vlaanderen vestigde, woont hij altijd in de buurt van water, bij voorkeur dichtbij bevers, waarvoor hij een zwak heeft. Hij is een liefhebber van watermolens en besteedt veel tijd aan het vinden van oplossingen om die weer in bedrijf te stellen, bijvoorbeeld om energie op te wekken. De bronnen rond (en in) het Meerdaalwoud beschouwt Gulcher als ware wereldwonderen, omdat die zo nauw verbonden zijn met de natuur. Water is een bron van leven. Maar ondanks de nabijheid van een eigen vijver in de natuur, mist hij de zee iedere dag.
Waterbeheersing is een van de grootste uitdagingen van onze tijd en door de klimaatveranderingen worden we ons daarvan pijnlijk bewust. In België wordt water te vaak vervuild en op verkeerde manieren gebruikt. Waterschaarste kan tot oorlogen leiden. Gulcher stelt dat we dit kunnen voorkomen door duurzame projecten uit te werken waarin fouten worden vermeden.
Tegenwoordig woont Gulcher in de Dijlevallei en beheert hij een nat natuurgebiedje vlak achter het station van Oud-Heverlee. Daar houdt hij zich vooral bezig met de problemen van waterberging, het tegengaan van erosie en overstromingen, en de manier waarop ‘het beleid’ en de mensen er in verleden, heden en toekomst mee zullen moeten omgaan. Het waterproject ten zuiden van Leuven in 2021 is een groot voorbeeld gebleken, want overal stonden de dorpen onder water, behalve in Oud-Heverlee.