Martine Zoeteman
In de eerste levensjaren van architect en programmamaker Martine Zoeteman was het strand van Zandvoort een groot deel van het jaar haar speeldomein. Ieder jaar opnieuw was haar geboortedag in april het begin van een langgerekt zomerseizoen in het strandhuisje waar ze samen met haar ouders en oudere zus (alle weekenden en de gehele zomervakantie) verbleef. Ze leerde er lopen, praten en zwemmen, en leven met de stand van de maan. De vormende kracht van de Noordzee en het ritme van de getijden fascineren haar tot op de dag van vandaag.
Later ontdekte Zoeteman een voor haar nieuw watergerelateerd fenomeen: het eeuwige ijs in de bergen. Ze verlegde letterlijk en figuurlijk haar grenzen met haar latere levensgezel tijdens meerdaagse wandeltochten langs gletsjers en sneeuwlandschappen. Ondanks opgegroeid te zijn in de Hollandse cultuur van waterbeheersing, brengt vooral de ongeremde natuurkracht van water haar steeds weer opnieuw in beweging.
Ruim een jaar woont Zoeteman nu in Oud-Heverlee, precies op de plek waar de Doode Bemde (Dijle vallei) en het Meerdaalwoud elkaar ontmoeten. Tijdens haar wekelijkse wandel- en fietstochten blijft dit door water veranderende landschap haar verrassen.
Als artistiek en zakelijk coördinator van Stad en Architectuur in Leuven werkt ze momenteel aan het meerjarige project ‘Common Ground - Aarden Op Leuvense Bodem’, waarin ze met diverse culturele en participatieve activiteiten in 2025 en 2026 het landschap als drager van onze leefwereld pogen te doorgronden. Het project richt zich op Leuven en haar ommeland, waarin zowel de kwaliteiten als de dreiging van water een zeer prominente rol spelen.